Роман, який вас порве

Дуже цікава й важлива книжка. Усім раджу. Навіть якщо вас війна не стосується ніяк. Якщо ж прямо стосується - ви зобов'язані прочитати "Блокбастер".

БлокбастерБлокбастер by Zoran Žmirić
My rating: 5 of 5 stars

Блокбастер Ця книжка гостросюжетна, але не можна сказати, що вона написана як бойовик. Думаю, авторові йшлося не про те, щоб написати цікавий екшн, а висвітлити моральний і аморальний чинники, складові війни і життя на війні. Я кілька місяців працював у зоні бойових дій безпосередньо серед наших бійців, і бачив саме те, про що пише Зоран Жмирич. І дуже добре, що ця книжка у нас вийшла, і вийшла саме зараз. Можливо, в якийсь інший час вона не набула б того голосу, який має зараз. Серед моїх знайомих усі вже прочитали "Блокбастер", і ніхто не сказав, що змарнував час. Враження різні, суперечливі, бо часом читати страшно, як, скажімо, історія про Марка й Марка, які колись товаришували, а під час війни змушені були стріляти один в одного, а в підсумку загинув зовсім сторонній солдат, рятуючи свого колегу.

Я читав інші відгуки, там пишуть, що автор не вдавався до деталізації, на якому боці він воював. Але все одно видно, що він був хорватом. Це епізоди з освяченням зброї католицьким священиком, це згадки про "регулярну армію", яка атакує їхні підрозділи, деякі моделі озброєння, які могли бути тільки в югославській армії, а хорватам військторг таких не продав.

Дуже цікава й важлива книжка. Усім раджу. Навіть якщо вас війна не стосується ніяк. Якщо ж прямо стосується - ви зобов'язані прочитати "Блокбастер". Він вас порве.

View all my reviews

Немає коментарів :

Дописати коментар