Нова війна Вірменії і Азербайджану

Інцидент на кордоні Азербайджану і Нагірного Карабаху привів до подальшого зростання напруженості в цьому регіоні Кавказу, пише Анна Зафесова на сайті газети La Stampa.


"У той час як на схід України повертаються російські танки, ще одна забута пострадянська війна загрожує знову стати "гарячою". У середу азербайджанська армія збила вірменський вертоліт в небі над Нагірним Карабахом. Анклав, в якому більшість населення складають вірмени, став першою кісточкою доміно, що зруйнував СРСР, - пише Зафесова. - У 1988 році цей театр військових дій розвіяв комуністичний міф про "дружбу народів". Протягом 25 років це був "заморожений конфлікт": невизнана держава опинилася в центрі суперечки, якої не змогли розв'язати ні міжнародні комісії і посередники, ні резолюції ООН".

"Після збиття вертольоту з трьома пілотами на борту наростання напруженості, що спостерігалася в останні місяці, може перерости у відкритий конфлікт. Баку не заперечує, що вертоліт Ми-24 збили навмисно, оскільки він атакував азербайджанські війська, дислоковані уздовж кордону. Єреван заявляє, що на борту вертольота не було зброї - він брав участь у спільних навчаннях вірменських НД і збройних формувань самопроголошеної республіки Нагірний Карабах. Офіційний представник міністерства оборони Вірменії заявив про "безпрецедентну ескалацію" і пригрозив Баку "дуже тяжкими наслідками". Азербайджан, у свою чергу, звинуватив вірмен у "провокаційних польотах", - пише кореспондент.

"Цей інцидент може стати іскрою, яка розпалить конфлікт, - застерігає Зафесова. - Зіткнення на кордоні активізувалися. На думку деяких коментаторів, забутий конфлікт на Кавказі може виявитися відгомоном української війни. Зокрема тому, що Росія, гарант і посередник в протистоянні Єревана і Баку, може відчувати спокусу підтримати вірмен, влада яких кілька місяців тому, незважаючи на негативні настрої в суспільстві, вирішила приєднатися до Митного союзу ЄвразЕС, конгломерату, який Москва намагається побудувати на руїнах СРСР і від участі в якому відмовилася Україна".

З іншого боку, Азербайджан має потужну підтримку Туреччини, яка теж не проти посилити свій вплив у регіоні і посунути з арени Росію. Туреччина як член НАТО навряд чи прямо втручатиметься в конфлікт, але докладе дипломатичних зусиль для протидії Вірменії і допомоги Азербайджану. Тож цілком можливо, що скоро людство побачить нову війну на Кавказі.

Є.Ш.

Немає коментарів :

Дописати коментар