Україна - це навчальний посібник, як все довести до абсурду й далі спокійно красти

За діями української влади можуть вчитися найзухваліші корупціонери світу.

Головне завдання українського чиновника - не виконати свої обов'язки, не покращити життя громадян. Ні! Головне завдання чиновника - забезпечити себе і чиновника, який вище.

І з цією метою в Україні винайдено геніальну систему доведення до абсурду будь-чого. Автори відомої британської книжки "Так, пане міністре" були б змушені переписувати свій твір, якби побували в Україні.

Якщо ти годуєшся з корупції, а від тебе вимагають з нею боротися - просто створи стільки органів для боротьби з корупцією, скільки треба, щоб вони заважали один одному - і корупція цвістиме й далі.

Якщо від тебе вимагають захищати чиїсь права, але це невигідно - створи таку кількість уповноважених із захисту прав, яка зробить безглуздою саму ідею існування уповноважених з прав.

Щоб конкретизувати: в міністерстві освіти заявили про створення "освітнього омбудсмана", який стежитиме за дотриманням прав учнів.

Для інформації: в країнах, які вважаються нормальними, рідко буває більше одного омбудсмана. Людські права - це людські права, їх не треба розбивати на категорії.

Зате наша надзвичайно мудра й багата держава має уповноваженого з прав людини зі своїм апаратом, уповноваженого з прав дитини зі своїм апаратом. Тепер буде ще уповноважений з прав учнів зі своїм апаратом.

Увага, запитання: чи підвищить це ефективність дотримання людських, дитячих і учнівських прав?

Відповідь очевидна: підвищить рівно так само, як потроєння кількості антикорупційних органів подолало корупцію.

Немає коментарів :

Дописати коментар